Podcasting

communication skills
live training

Podcasting

Target Audience:
All VIB staff
Location:

SciMingo office in Brussels

General context

In deze opleiding leren deelnemers in geluid te denken, te schrijven voor het gehoor, stemmen en geluiden op te nemen, en om dit alles te transformeren tot een afgewerkte podcast.

Objectives

Leer denken in geluid

Je ontdekt een nieuw medium

Leer een verhaal opbouwen

Een basis in storytelling zal je ook helpen in de academische wereld: voor lezingen, projectaanvragen, artikels,..

Technische ondersteuning

Wij leren jou monteren, én helpen jou om je eerste, korte podcast professioneel af te werken.

Approach
  • Vooraf: luister en leer door naar goede podcasts te luisteren op ons online platform.

  • 4 volledige workshopdagen

  • Je leert nadenken over verhalen, spanningsbogen, personages, ...

  • Je gaat zelf aan de slag: je leert opnames maken én monteren.

  • Je gaat naar huis met een eigen, afgewerkte podcast

Event intended for

Iets voor jou?

  • Ben je een professioneel onderzoeker?
  • Ben je geprikkeld door podcasting als medium?
  • Heb jij een idee voor een eigen podcast?
  • Ben je bereid om voldoende tijd vrij te maken: niet alleen voor de vier workshops, maar ook voor het denkwerk, de opnames en de afwerking?

 

Extra information
  • This training is only open for VIB participants and is free.
  • This workshop is organized by SciComm Academy. For the registration procedure, see left below the registration button.
  • Note that upon no show without valid justification a fee of € 100 will be charged and you will be blacklisted for the VIB training program for 1 year. Click here for more information. 

Program

Doorheen het opleidingstraject werken de deelnemers aan hun eigen podcast. Ze zoeken personages, maken opnames en denken na over de structuur van hun verhaal.

Vooraf: luister en leer

Alle deelnemers luisteren naar goede voorbeelden van wetenschapspodcasts op ons online leerplatform. Reflectievragen over deze voorbeelden doen hun nadenken over onderwerpen en vertelvormen voor hun eigen verhaal. Een belangrijke les is dat podcasts meer zijn dan opgenomen interviews. Ze bestaan uit tal van ingrediënten, van geluid over muziek tot voice-over. 

Sessie 1: Wat is een audioverhaal?

Wat is een podcast? Wat zijn de mogelijkheden en beperkingen van het medium? En hoe vertel je een verhaal in geluid? In deze sessie krijgen deelnemers niet alleen een inleiding tot audio en geluid, maar ook tot storytelling. Aan de hand van talrijke voorbeelden gooit de coach belangrijke vragen op die doorheen de training zullen worden beantwoord.

De sessie bestaat uit drie delen:

-    Eerst kruipen we in het medium. Wat kan je horen en wat kan je daarmee doen in een podcast? Wat zijn frequenties en ruimtes? Hoe kan je doelbewust geluiden creëren en op welke manieren – direct, representatief, suggestief – kan je klank gebruiken in een verhaal? 

-    Dan volgt een crashcursus storytelling. Wat zijn verhalen en hoe werken ze? Welke vormen kan je gebruiken zonder in clichés te vervallen? En hoe bepaal je welke vorm het best past bij een inhoud?

-    Tot slot denken we concreet na over de verhalen van de deelnemers. In een groepsgesprek legt iedereen zijn of haar idee uit. We denken samen na over de mogelijkheden tot uitwerking.

Sessie 2: Hoe ontwerp je een audioverhaal?

Nu de deelnemers weten wat een podcast is, én wat een verhaal is, gaan we concreter nadenken over de uitvoering. Hoe ga je praktisch aan de slag? Welke geluiden neem je op? Deze sessie bestaat uit twee delen: enerzijds het gebruik van stemmen (interviews, voice-over, scènes), anderzijds de functies van muziek en sound design. Naast praktische kwesties zoals de voorbereiding van interviews en opnametechnieken, komen de volgende vragen aan bod:

-    Welke sprekers gebruik ik? Hoe stel ik vragen in functie van audio? Welke interviewtechnieken kunnen mij hierbij helpen? Wanneer kies je beter voor een scène dan voor een ‘gewoon’ interview?

-    Wanneer gebruik je muziek en sound design en wanneer net niet? Waaruit bestaat sound design, naast bassen en bommen? Wat zijn de functies van muziek en sound design in een podcast? Hoe kan je door geluid bepalen wat een luisteraar voelt of zich verbeeldt? Hoe creëer je met klanken versnellingen, vertragingen en accenten in je podcast? Welke geluiden kan je lenen uit databanken en welke moet je zelf opnemen?

Sessies 3 en 4: Hoe maak je een audioverhaal?

Hoe ga je aan de slag met je verzamelde opnames en het montageprogramma? Tijdens twee sessies monteren de deelnemers hun eigen audioverhaal onder begeleiding van de coach. Ze krijgen hierbij zowel technische, inhoudelijke als vormelijke ondersteuning. De deelnemers krijgen een crashcursus montage (knippen en plakken, etcetera), leren om hun materiaal te selecteren en structureren, en om de beste vorm te kiezen voor hun verhaal. Welke structuur en vorm helpt om jouw verhaal zo pakkend en meeslepend mogelijk te maken? Collectieve en individuele feedback lopen door elkaar: deelnemers kunnen continue vragen stellen aan de coach terwijl ze hun eigen podcast maken. Na elke sessie organiseren we een luistermoment waarin deelnemers feedback kunnen geven op elkaars werk.

Nadien

We bieden jou ondersteuning om jouw podcast technisch goed af te werken.

Practical info

Location & Venue

28 February 2023 - 18 April 2023

Brussels - SciMingo Office

Leopoldstraat 6
1000 Brussels
Belgium

Public transport

28 February 2023 - 18 April 2023

Brussels - SciMingo Office
Public transport

https://www.scimingo.eu/en/contact

Route description

28 February 2023 - 18 April 2023

Brussels - SciMingo Office
Parking

No parking information has been provided for this location.

Venue contact

28 February 2023 - 18 April 2023

Brussels - SciMingo Office
Location contact

No contact information for this location has been provided.